Din aceste motive, aceste clădiri sunt reinventate ca spații cu utilizare mixtă care încorporează utilizări comerciale, rezidențiale, culturale și recreative.
Pe lângă faptul că stimulează economiile locale și valoarea proprietăților, aceste fabrici recondiționate reduc, de asemenea, impactul asupra mediului al noilor proiecte de construcție. Planificatorii urbani din întreaga lume recunosc potențialul acestor structuri pentru revitalizarea orașelor.
Este importantă așadar realizarea proiectului de reabilitare, deschidere și reintegrare a zonei ocupate de fosta rafinărie, un loc ce a fost mult timp în stare de nefuncționare și degradare. Am conștientizat că, pentru a oferi orașului și locuitorilor săi noi spații și clădiri care să le deservească, multe dintre structurile existente vor fi înlăturate. Cu toate acestea, considerăm esențial să păstrăm amintirea și respectul față de acest colos industrial istoric.
Despre importanța integrării fostelor zone industriale în țesutul urban, dr. Arh. Monica Frangulea (CEO Juxta Foundation) și dr. Arh. Iulia Toader (Grant Writer Juxta Foundation) au susținut prezentarea intitulată “Industrial Afterlife: A Tale of Three Cities” la “Sustainability and Innovation Smart Cities International Conference”, 11th Edition, organizată de Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică, București, 7 decembrie, 2023:
https://scrd.eu/index.php/scic/article/view/485/447
Pentru a susține realizarea proiectului de reintegrare al zonei fostei Rafinării Steaua Română în țesutul urban, vă rugăm să semnați petiția:
https://www.petitieonline.com/opriti_blocajele_care_impiedica_dezvoltarea_zonei_rafinaria_steaua_romana#form
Din acest motiv, în toamna anului 2023, am susținut organizarea unui amplu concurs național de fotografie, deschizând pentru prima dată porțile incintei rafinăriei, inaccesibilă publicului larg timp de decenii. Acest eveniment a oferit atât fotografilor profesioniști, cât și amatorilor, șansa de a surprinde imagini spectaculoase ale construcțiilor și instalațiilor industriale invadate de natură, care a revărsat culori magice prin vegetația tomnatică.
Pe lângă flora și fauna sălbatică, misterul și nostalgia istoriei au fost prezente în fiecare colț al acestui domeniu industrial fascinant.
La acest concurs, lansat în parteneriat cu Asociația Câmpina Curată și Ecogen Power, au răspuns sute de doritori dornici să admire și să imortalizeze fosta Rafinărie Steaua Română. Un număr impresionant de 304 fotografi s-au înscris pe platforma digitală, contribuind cu imagini care au adus un omagiu acestui spațiu încărcat de istorie.
Deși domeniul fostei rafinării este în prezent în proces de decontaminare și reprezintă un risc din punct de vedere al siguranței din cauza structurilor sale metalice aflate în dezintegrare, am reușit să organizăm în condiții de siguranță vizite pentru grupuri de participanți. Toți vizitatorii au fost echipați corespunzător cu echipamente de protecție, iar întreaga desfășurare a fost atent supravegheată de un personal auxiliar de pază și ghidare.
Fascinația acestui loc a fost evidentă pentru toți participanții, care au dorit să exploreze mai mult și să captureze cât mai multe detalii ale rafinăriei adormite. Cele 432 de fotografii excepționale supuse jurizării au reflectat pe deplin această atracție, iar calitatea imaginilor a făcut ca procesul de selecție a câștigătorilor să fie unul dificil.
Fundația Juxta a avut onoarea de a oferi premiul special pentru fotografie de arhitectură, contribuind astfel la recunoașterea talentului și viziunii participanților, care au transformat această rafinărie abandonată într-un loc de frumusețe și inspirație.